Partikel náš každodenný, daj nám dnes - časť II.



Lacné a pritom naturálne krmivo - tak to je partikel (druhá časť)

V prvej časti nášho miniseriálu sme si povedali, čo to partikel je a zopár jeho výhod a nevýhod. V prípade, ak ste ho premeškali, môžete si ho prečítať TU.

Príprava, skladovanie, dochucovanie.

Príprava partikla je niečo, na čo sa zvyknem občas aj tešiť, ale narovinu - Smrdí to! Osobne používam tri základné zložky a to kukuricu, pšenicu a repku. Žiaľ tento rok sa mi pri repke zabudli zmieniť, že majú len nepreosiatu a teda varím repku spolu so slamou. No ale k tomu sa dostaneme.

Príprava a varenie.

Partikel je nutné uvariť. Dôvod je vcelku jednoduchý, pri použití tepelne neupraveného partikla hrozí poškodenie tráviaceho traktu, alebo dokonca aj uhynutie ryby. Dôvod je vcelku jednoduchý. V prípade, ak by sme použili napríklad kukuricu, ktorá by nebola uvarená a skonzumoval by ju napríklad kapor, hrozí, že by sa mu táto zasekla v tráviacom trakte a napučala by tam. V lepšom prípade by ryba niekoľko dní nežrala kým by ju nevylúčila, v horšom by ryba uhynula. Z tohoto dôvodu, aj keď nie každý druh partiklu je nutné tepelne upraviť (napríklad pri repke postačuje jej namočenie) osobne preferujem prevarenie.


Kukurica.

Nechávam  ju odstáť namočenú vo vode minimálne 12, optimálne 24 hodín pred uvarením. Používame klasické vedro, ktoré v pomere 1:2 (kukurica – voda), ponechám na chladnejšom mieste. Dôvod pre ktorý preferujem chladnejšie miesto je, že ak by sme nechali kukuricu (alebo hociktorú inú časť partiklu) na slnku, začal by sa proces kvasenia vo vode a kvasiacu kukuricu v byte naozaj neodprúčam variť.  Hlavným dôvodom tohoto odstavenia je aby kukurica nasiakla do seba vodu, ktorá urýchli varenie. Čas varenia by som odporučil nesledovať, kdežto nie je veľmi podstatný, ale optimálne sú to dve až tri hodiny. Samotná kukurica naberie objem, v niektorých prípadoch až trojnásobný oproti stavu pred uvarením a pri stlačení medzi prstami sa pekne rozpadáva a necítite jej tvrdé časti.


Na varenie osobne používam staré velké zaváraninové hrnce, alebo hrnce v ktorých sa varí lekvár. Variť kukuricu pred každou rybačkou je časovo náročné, tak sa snažím pripraviť si vždy väčší objem na viac vychádzok.  

Pšenica.

Odporúčam namočiť na 12h, ak ponecháte dlhšie nič sa nedeje. Ja ju namáčam na 24 hodín a musím priznať, že aróma pri jej varení je v celku príjemná.  Postup pri varení je rovnaký ako pri kukurici akurát s tým rozdielom, že správny stav uvarenia spoznáme tak, že si pár kúskov vyberieme z hrnca a pokúsime sa ich rozdrviť medzi prstami. Ak to ide, pšenica je uvarená, ak sa rozpadne na kašu tak sme to trochu prepískli čo však nie je problém, radšej trochu prevariť ako nechať polosurové.


Repka olejná.

Repka je veľmi zvláštna kapustovina (naozaj je to kapustovina, ani ja som neveril), ale je to fascinujúca vec na lov kaprov strednej veľkosti. Má v sebe vysokú atraktivitu vône, chuti a chemického zloženia. 

Istý čas ma kolega presviedčal, že repku nie je potrebné uvariť ale stačí ju len namočiť do vody. Nehádam sa ale zachovávam názor, že varenie ešte nikdy nič pri partikli nepokazilo, no zároveň som názoru, že uvarená repka lepšie uvoľňuje svoju prenikavú arómu.

Rovnako ako všetky ostatné zložky odporúčam namočiť repku do vody. Postačí na 6 hodín, ja dávam na 24. Vôňa repky pri varení je podľa mňa veľmi príjemná aj keď je možné, že to je len môj sujektívny názor.

Doba varenia je rovnaká ako pri pšenici. To či je repka uvarená spoznáme podľa toho,že začne klesať ku dnu, alebo keď ju dokážeme rozmliaždiť medzi prstami. Ak je uvarená, ide to ľahko, ak je prevarená, spravíme z nej medzi prstami kašu. Na začiatku článku som spomenul, že som kúpil repku miešanú so slamou. Nie je to problém, ak tú repku necháme odstáť, slama vypláva napovrch a ľahko sa dá odstrániť. Avšak ak máte možnosť určite preferujte kúpu čistých zložiek partiklu.

Skladovanie a fermentácia.

Odporúčam skladovať a fermentovať čo najdlhšie. Treba si pri partikli uvedomiť, že sa nejedná o návnadu alebo krmivo ktoré je ochutené, s pridanými umelými farbivami ani s pridanou arómou. A ako všetci vieme, atraktivita arómy je pri love viac ako podstatná. Odporúčam preto uvarený partikel skladovať a teda nechať pracovať čo najdlhšie. Pri skladovaní a správnej úprave dochádza k fermentácii  (kvaseniu) čo umocňuje arómu a teda aj atraktivitu partiklu. Pre posilnenie fermentácie používam kryštálový cukor, myslím si však, že nebude veľký rozdiel medzi kryštálovým a práškovým a teda je jedno aký použijete. Cukor urýchľuje a posilňuje kvasenie podobne ako pri výrobe alkoholu preto s ním nie je potrebné moc šetriť avšak nepreháňať. Staršie generácie rybárov si určite spomínajú na tie masakre rýb ktoré boli popri cukrovaroch keď vypúšťali do riek cukor. Pre mladších len uvediem, že cukor vo vode zlepuje rybám žiabre a ryby sa prakticky udusia. Ja osobne pridávam 1kg cukru na 10kg kukurice pričom ju pridávam po vrstvách a vždy po pridaní vrstvy kukurice ju zasypem cukrom.


Osobne sa mi už stalo, že som zabudol partikel na balkóne. Myslel som si, že sú nádoby už prázdne a keď som ich otvoril, skoro som si zopakoval vlastný obed zpred týždňa. Na počudovanie som skúsil s týmto partiklom loviť a výsledok bol neuveriteľný. Bol som na 24 hodinovom rybačke a chytil som cez 10 kaprov na zväzovej vode. To si myslím, že je viac ako slušný výsledok.

Ak máte takú možnosť, tak odporúčam skladovať partikel na slnku. Cukor, voda s slnko majú nezameniteľný vplyv na rýchlosť kvasenia.  Fermentácia sa dá urýchliť napríklad aj kvasnicami, acidofilným mliekom a rôznymi prípravkami ktoré sa používajú na domácu výrobu alkoholu.

Skoro som zabudol na jednu mnaličkosť. Ak chcete, môžete vodu z partikla zliať, osobne však preferujem ak je partikel naložený vo vode, ktorá sa postupne zmení na bielu kašu obsahujúcu cukry, ktoré ryby obľubujú.

Naberanie.

Určite nikdy nemanipulovať s uvareným a fermentujúcim partiklom holou rukou - zkysne a môžete ho vyhodiť. Samozrejme pokial ste pri vode a plánujete ho celý zužitkovať tak je to bez problémov, avšak ak si ho chcete nechať na neskôr odporúčam použiť naberačku.

Dochucovanie a zatraktívňovanie.

Pri dochucovaní partikla rád experimentujem. Ako sa hovorí, fantázii sa medze nekladú a môžete použiť naozaj čokoľvek. Od korenia, chilli omáčok, červenej papriky, rôznych neidentifikovateľných korenín ktoré nájdete v čínskych reštauráciách za pár € atď... osobne mám strašne dlho v hlavne nápad skúsisť uvariť partikel s pridaním medu a napríklad nejakého ovocia, alebo emulzie z neho. Priznám sa, že zatiaľ som sa k tomu nedostal.



Prikladám však fotky z gulášovej papriky ktorú som varil pred asi dvoma týždňami a pekne na balkóne čaká na to kedy príde jej čas. Pre zatraktívnenie je ešte možné použiť chemické farbivá ale osobne tento spôsob moc nepreferujem keďže ako som písal, považujem to za naturalizovanú návnadu.


Dochucovanie partikla je svojím spôsobom zábava. Mne osobne to kompenzuje chuť na rybolov, keď z nejakého dôvodu nemôžem ísť. Takto si aspoň experimentovaním kompenzujem potrebu lovu.

Lovu zdar a varenie zvlášť.

Hrdý Rybár Prco.



Komentáre

meno *

email *

text *

Pláva ryba vo vode? (ochrana proti spamu) *

Váš e-mail nebude zverejnený.

radoslav | 22:36 28.12.2017

chcem sa spitat ked vsetko uvarim ci to mam zaliat potom tou vodou v ktorej som to varil a ci staci ked to cele premiesam vsetko aj s cukrom